Domov | Moj profil | O portalu | Oglaševanje | Članarina | KontaktMESTO ŽENSK, Festival sodobnih umetnosti


Predvideno število obiskovalcev:  6.000
Ocena finančnih potreb:  -
Minimalno za glavno sponzorstvo:  po dogovoru
Minimalno za sosponzorstvo:  po dogovoru
Spletna stran dogodka:  http://www.cityofwomen.org

15. MEDNARODNI FESTIVAL sodobnih umetnosti Mesto žensk, oktober 2009

Surova simbioza živali-narava-kultura

Je čas za akcijo ali je čas za to, da se umirimo in delamo manj? Bomo mi sami kaj storili, ali to prepuščamo svojim staršem in zanamcem? Sta smrt in apokalipsa res edina odgovora? Po eni strani bi lahko bilo tako enostavno, po drugi pa se zdi, da vsi poskusi bodisi pogorijo ali pa se ustavijo že na samem začetku. Čeprav se večina od nas zaveda, da sprememba našega odnosa do živali in narave ne zahteva veliko truda niti zajetnih finančnih sredstev, ter da je za enakovredno porazdelitev dobrin in pravic potrebno zelo malo, še vedno in vedno bolj onesnažujemo svet, ki za večino nas – pa naj smo ljudje, živali ali narava - postaja vse bolj neprijazen.

Festival Mesto žensk se letos osredotoča na samo-razumevanje kulture in legitimacijo odnosov moči s pomočjo diskurzov o naravi, na človeški odnos do živali in na tehnologijo kot novo človeško naravo. Ob spremljanju ponovnega vzpona biološkega determinizma, nenehno rastočega tehnološkega razvoja, okoljevarstvene krize, geo- in bio-politične, ter socialne, spolne in rasne neenakopravnosti, paradoksne pozicije človeka-živali znotraj in napram njegovemu biotopu – Mesto žensk vabi umetnice in teoretičarke najrazličnejših disciplin, da se pridružijo festivalu, ki bo potekal meseca oktobra, 2008.


Predvideno število ponovitev dogodka:

14. Mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk, oktober 2009

Lokacija dogodka:

Cankarjev dom, Galerija Alkatraz/AKC Metelkova mesto, Galerija Škuc, Kavarna SEM, Kiberpipa, Kinodvor, KUD France Prešeren ...

Možnosti oglaševanja in promocije sponzorja:

V medijih, na spletnih straneh, pred pričetkom predstav ...Predstavitev organizatorja


Društvo za promocijo žensk v kulturi - Mesto žensk, društvo


Pokaži vizitko

MESTO ŽENSK odpira prostor, v katerem lahko umetnice, teoretičarke in aktivistke z vseh koncev sveta predstavljajo svoje stvaritve in dosežke širši javnosti. Od leta 1995 predstavlja umetniško in kulturno produkcijo žensk, ki ustvarjajo na področju odrskih umetnosti, glasbe, vizualnih umetnosti, filmske in video produkcije, literature in teoretičnih znanj. Na ta način želi spodbuditi javno diskusijo in ozaveščenost o neproporcionalni udeležbi in zastopanosti žensk v umetnosti in kulturi ter nenazadnje v družbi kot celoti. Hkrati predstavlja intelektualno platformo, ki izpostavlja pomembne in kritične vidike sodobnosti.

Društvo za promocijo žensk v kulturi - Mesto žensk je bilo ustanovljeno leta 1996 v Ljubljani. Glavni cilj društva je produkcija in organizacija odmevnih umetniških dogodkov, s katerimi želi opozoriti najširšo javnost na neproporcionalno udeležbo in zastopanost žensk v umetnosti in kulturi. Največji dogodek v njegovi organizaciji je vsakoletni Mednarodni festival sodobnih umetnosti - Mesto žensk, ki je nastal leta 1995 na pobudo bivšega Urada za žensko politiko RS (zdaj Urad za enake možnosti). Društvo za promocijo žensk v kulturi - Mesto žensk ima status nevladne organizacije. Vodi ga neodvisni svet uveljavljenih posameznic in posameznikov z različnih področij slovenskega kulturnega življenja, umetnosti in politike, katerega cilj je spodbujanje razprav o problematiki neenakopravnosti spolov in promocija enakosti med spoloma. Njegova predsednica je dr. Mirjam Milharčič Hladnik. Za pripravo in izvajanja programa skrbi programsko-organizacijska ekipa.

Program in dejavnosti Mesta žensk omogoča mreža partnerjev, ki ne zagotavljajo zgolj finančne podpore, ampak sodelujejo tudi na konceptualni ravni. Društvo sodeluje z različnimi organizacijami s področja umetnosti in kulture ter s številnimi ženskimi iniciativami; pri oblikovanju specifičnih programskih segmentov pa medse povabi mednarodne strokovnjake, kustose in selektorje obeh spolov.

Društvo Mesto žensk je član društva Asociacija nevladnih organizacij in samostojnih umetnikov na področju kulture in umetnosti in član Mreže balkanskih ženskih, feminističnih in/ali queer festivalov - Faq.

Festival

Vsakoletni Mednarodni festival sodobnih umetnosti - Mesto žensk poteka v začetku oktobra. Vsakič gosti od 40 do 60 umetnic in intelektualk ter pritegne pozornost pet do šest tisoč obiskovalcev vseh starosti, izobrazb in zanimanj. Od ustanovitve je na njem sodelovalo več kot 500 umetnic in teoretičark z vsega sveta - od takih, ki se šele uveljavljajo, pa vse do najimenitnejših imen. Festival sodeluje s številnimi institucijami in alternativnimi prizorišči v Ljubljani, Sloveniji in tujini ter uživa veliko medijsko pozornost. Glavni soproducent festivala je slovenski kulturni hram Cankarjev dom. Za pripravo in izvajanja programa skrbi programsko-organizaciska ekipa.

Z leti je Festival Mesto žensk pridobil vrsto značilnosti in z njimi prepoznavnost, zaradi katere se razlikuje od drugih podobnih dogodkov v Sloveniji in Evropi. Ena od takih značilnosti je njegova transdisciplinarnost in z njo povezano sodelovanje umetnic, ki eksperimentirajo, se spogledujejo ali celo prestopajo meje posameznih žanrov. Vsaka izdaja festivala je posvečena osrednji temi, pomembni bodisi v umetniškem, kulturnem ali družbenopolitičnem pogledu, k sodelovanju pa so povabljeni tudi akademiki s področja kulturoloških študij in študij spolov, ki se poklicno ukvarjajo z izbrano tematiko.

Festival spodbuja dialog, nova spoznanja in živahno razpravo med sodelujočimi umetnicami, teoretičarkami in občinstvom. Mesto žensk je mednarodni festival sodobnih umetnosti in predstavlja umetnice z vsega sveta, tudi iz daljnih držav in področij, ki se v Sloveniji redko predstavljajo ali pa jih domače občinstvo še ne pozna najbolje. Je kraj, kjer prihaja do sodelovanja med povabljenimi gostjami, pa tudi umetniki in institucijami oziroma organizacijami v Sloveniji in sosednjih državah.

Festival organizira gostovanja povabljenih umetnic v Sloveniji in tujini ter predstavlja bogat program spremljevalnih prireditev izven festivalskih okvirov. Nagovarja široko in raznoliko občinstvo in si prizadeva za njegovo aktivno sodelovanje. Da bi to dosegel, ponuja raznovrsten program, organizira prireditve na različnih koncih mesta, kar nedvomno prispeva k njegovi odmevnosti, meša občinstva, tako da neobičajne ali kontroverzne dogodke postavlja na takoimenovana mainstream prizorišča, znane in uveljavljene umetnice pa nastopajo v takoimenovanih alternativnih prostorih. Z različnimi brezplačnimi delavnicami, predavanji in teoretskim izhodiščem, ki spodbuja razumevanje kulturne identitete in sodobne teorije, je v program festivala vpeto tudi izobraževanje v najširšem pomenu besede.


Dosežki, priznanja:
14. Mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk, 9. – 17. oktober 2008 Surova simbioza živali-narava-kultura Je čas za akcijo ali je čas za to, da se umirimo in delamo manj? Bomo mi sami kaj storili, ali to prepuščamo svojim staršem in zanamcem? Sta smrt in apokalipsa res edina odgovora? Po eni strani bi lahko bilo tako enostavno, po drugi pa se zdi, da vsi poskusi bodisi pogorijo ali pa se ustavijo že na samem začetku. Čeprav se večina od nas zaveda, da sprememba našega odnosa do živali in narave ne zahteva veliko truda niti zajetnih finančnih sredstev, ter da je za enakovredno porazdelitev dobrin in pravic potrebno zelo malo, še vedno in vedno bolj onesnažujemo svet, ki za večino nas – pa naj smo ljudje, živali ali narava - postaja vse bolj neprijazen. Festival Mesto žensk se letos osredotoča na samo-razumevanje kulture in legitimacijo odnosov moči s pomočjo diskurzov o naravi, na človeški odnos do živali in na tehnologijo kot novo človeško naravo. Ob spremljanju ponovnega vzpona biološkega determinizma, nenehno rastočega tehnološkega razvoja, okoljevarstvene krize, geo- in bio-politične, ter socialne, spolne in rasne neenakopravnosti, paradoksne pozicije človeka-živali znotraj in napram njegovemu biotopu – Mesto žensk vabi umetnice in teoretičarke najrazličnejših disciplin, da se pridružijo festivalu, ki bo potekal meseca oktobra, 2008.Kontakt:
Katja Kobolt
040816448
info@cityofwomen.org

 

Izbor področij

Vrsta subjekta:

Kategorija:
   
   

Poštne številke:
 
 
 
 
 
 
 
 


 © 2018 Donacije si.