Domov | Moj profil | O portalu | Oglaševanje | Članarina | Kontakt


01.12.2008
VAČE - Vačani ponosni na obnovljen vaški vodnjak


Vače, 1. december 2008 – Ob nedeljskem Andrejevem sejmu, kljub muhastemu vremenu ob prisotnosti številnih domačinov slovesno odprli obnovljen vodnjak na osrednjem trgu na Vačah – V letošnjem izboru Heliosovega sklada za ohranjanje čistih slovenskih voda, je vodnjak v občini Litija s 38.000 evri vredno investicijo finančno najtežji.

Obnovljen vodnjak je osnova za nadaljnjo celostno ureditev vaškega trga in je pomembna turistična točka lokalne vodne učne poti Vače. Stoji na osrednjem trgu Vač, v središču ambienta, ki ga ustvarjajo osrednja trška poslopja in župnijska cerkev sv. Andreja. S celostno ureditvijo trga in sedanjo obnovo cerkve bo trg vaški biser, ki si ga Vače s svojim zgodovinskim pomenom tudi zaslužijo.

Pomanjkanje vode so Vačani odpravili šele leta 1878, ko je novi župnik Tavčar, zaznal stisko svojih faranov in jim pokazal mesto, kje morajo kopati. Zagnani vaščani so potem kopali v živo skalo, 32 metrov globoko s premerom 3 metrov in bili dolga leta nadvse ponosni, ker imajo vodnjak, ki je izsekan iz enega kosa skale. Ob njem so se dogajali številni in vsi pomembni družabni dogodki. Do leta 1947 je bil vodnjak edini vodni vir na Vačah. Z ureditvijo vodovoda pa je vodnjak na trgu izgubil svoj nekdanji pomen in začel hitro propadati od znotraj in zunaj. Po obliki sodi vodnjak v skupino baročnih kamnitih vodnjakov, ki so značilni za področje Krasa in so bili v 19. stoletju izraz blagostanja manjših slovenskih trgov in mest.

Sicer pa je vodnjak na Vačah nedaleč stran od geometričnega središča Slovenije GEOSS ter ostalih znamenitosti, ki jih ponujajo Vače z okolico (župnijska cerkev sv. Andreja, vaška tehtnica, fosilna morska obala idr.), zato bo njegova ureditev predstavljala velik dodatek k turistični ponudbi kraja, ki ga že sedaj letno obišče 350 avtobusov šolskih ekskurzij.

Vrednost obnovitvenih del je znašala več kot 38.000 evrov, od katerih je Helios prispeval 6.000 evrov oz. več kot 15 odstotkov celotne investicije. V okviru Heliosovega sklada, ki sta ga leta 1998 ustanovila Helios in Ministrstvo za okolje in prostor, je to že 58. obnovljeni vodni vir v 52 slovenski občini. Heliosov sklad se financira iz deleža sredstev od prodaje njihovih okolju prijaznih izdelkov.


Razpis Heliosovega sklada
Izvedba obnove vodnjaka« Vsa sporočila

 
 © 2018 Donacije si.