Dobrodošli na naši spletni strani - 歡迎來到我們的網頁

Dr. Mihael Brejc in Janez Janša sklenila obisk na Tajvanu


21.02.2011

Predsednik Društva slovensko-tajvanskega prijateljstva dr. Mihael Brejc je skupaj s predsednikom SDS Janezom Janšo in soprogama na povabilo predsednika dr. Ying-jeou Ma-ja v dneh od 15. do 19. februarja 2011 obiskal Tajvan (ROC) ter se tam srečal s političnim in gospodarskim vrhom te razvite azijske demokracije. Tajvan je leta 2010 zabeležil skoraj 11 % gospodarsko rast in se s tem po hitrosti razvoja ponovno uvrstil v sam svetovni vrh. Poleg gospodarske razvitosti se Tajvan s 23 milijoni prebivalcev na ozemlju ene Slovenije in pol lahko ponaša tudi z zglednim sistemom zdravstvenega in socialnega varstva ter izjemno kvalitetnim šolstvom, ki v zadnjih letih postaja njihov novi izvozni artikel.

Obisk se je pričel 15. februarja, s sprejemom in pogovorom s priljubljenim predsednikom države, ki je po svoji izvolitvi leta 2008 dosegel strateške premike v odnosih z Ljudsko republiko Kitajsko (LRK). Ti so dosegli vrh z lanskim podpisom okvirnega sporazuma o gospodarskem sodelovanju (ECFA) in še 15 ostalih področnih sporazumov. Tajvan je največji tuji investitor v Ljudski republiki Kitajski, odprta je intenzivna medsebojna turistična izmenjava (letos računajo na obisk več kot 2 milijonov turistov iz LRK), nekdanjo napetost je zamenjalo ozračje pragmatičnega sodelovanja. V pogovorih so se sogovorniki dotaknili polažaja obeh držav v svojih regijah ter možnosti poglobitve sodelovanja med Tajvanom (ROC) in Slovenijo ter Tajvanom in EU. V obeh primerih so se okoliščine za gospodarsko, kulturno in vsakršno drugo sodelovanje močno izboljšale z medsebojno odpravo vizumov med EU in Tajvanom, tudi s pomočjo Slovenije. Predsednik Dr. Ying-jeou Ma se je predsedniku SDS zahvalil za vzpostavitev prvih stikov leta 1997, iniciativo za ustanovitev društva medsebojnega prijateljstva in dolgoletno sodelovanje, ki se lahko v prihodnje še poglobi. Predsednik SDS je predsedniku republike Tajvan Dr. Ying-jeou Ma-ju čestital za izjemne gospodarske in diplomatske uspehe v prvi polovici njegovega mandata in mu zaželel enako uspešno nadaljevanje.

Istega dne je slovensko delegacijo sprejela še ministrica za razvoj in gospodarsko načrtovanje Dr. Christina Y. Liu, ki je s svojimi pomočniki predstavila gospodarski razvoj Tajvana od leta 1950 ter načrte za prihodnje obdobje. Slovenija je leta 2010 izvozila na Tajvan za 21.5 milijona ameriških dolarjev blaga in storitev, uvozila pa za več kot 100 milijonov blaga. Možnosti za povečanje trgovinske izmenjave je še zelo veliko, vendar sodelovanje ovira dejstvo, da nimamo odprtih gospodarskih predstavništev ne v Sloveniji in ne na Tajvanu.

Minister za obrambo dr. Andrew Yang je slovenske sogovornike v nadaljevanju torkovih pogovorov seznanil z varnostnim položajem v Aziji in na Pacifiku ter prizadevanjem Tajvana tako za lastno varnost, kot za krepitev ozračja miru in sodelovanja v regiji.

V sredo sta se predsednik SDS Janez Janša in dr. Mihael Brejc sestala najprej s prof. dr. Shin-yuan Lai, Ministrico za odnose z LRK, ki opravlja eno najvažnejših funkcij v tajvanski vladi. Seznanila ju je z napredkom in okoliščinami okrepljenega sodelovanja preko ožine in načrti za prihodnja leta. Leta 2010 je Tajvan izvozil v LRK preko 114 milijard ameriških dolarjev, uvozil pa za 37 milijard blaga in storitev.

Pogovore sta nadaljevala med daljšim obiskom in uradnim kosilom na zunanjem ministrstvu, kjer jih je najprej sprejel minister Timothy Yang z ekipo svojih sodelavcev. Podrobneje so se dotaknili odnosov in sodelovanja med EU in Tajvanom, razmer v svetu, možnih posledic vala protestov in demokratičnih revolucij v Afriki in na Bližnjem vzhodu, razmer na Zahodnem Balkanu in v Mediteranu ter zgodovinskega razvoja obeh držav. Minister za zunanje zadeve Timothy Yang se je predsedniku SDS Janezu Janši zahvalil za podporo pri vzpostavljanju brezvizumskih odnosov med EU in Tajvanom, dr. Brejcu pa za podporo v Evropskem parlamentu ter dolgoletno krepitev odnosov med Slovenijo in Tajvanom preko društva, ki mu predseduje.

Popoldan je slovenska delegacija obiskala še vodstvo njihove zunanjetrgovinske zbornice (TAITRA) ter se seznanila z načrti okrepljenega zunanjetrgovinskega sodelovanja tajvanskega gospodarstva z EU (skupen obseg trgovine med Tajvanom in EU leta 2010 je znašal skoraj 50 milijard amerišlih dolarjev, evropski izvoz ima trend naraščanja) in še posebej državami srednje Evrope.

Torkov del obiska so sklenili z ogledom ene najmodernejših bolnic na svetu (Taipei Medical University Shuang-Ho Hospital), ki deluje po principu javno-zasebnega partnerstva in ki je popolnoma vključena v mrežo splošnega zdravstvenega zavarovanja. Direktor in vodstvo bolnice so jih seznanili z organizacijo dela, sodelovanjem z lokalno skupnostjo ter metodami za merjenje zadovoljstva pacientov z njihovimi storitvami.

V sredo sta predsednik SDS Janez Janša in predsednik društva slovensko-tajvanskega prijateljstva dr. Miha Brejc obiskala Tajvansko ustanovo za demokracijo (TFD), ki sodeluje s preko 200 podobnimi institucijami v svetu in ki posveča veliko pozornost razvoju demokracije v regiji. Med drugim podeljuje letno nagrado v višini 100.000 dolarjev ustanovam in posameznikom za njihov prispevek k razvoju demokracije, še posebej v državah Južne Azije, ki jim vladajo nedemokratični režimi. TFD sodeluje tudi z Ljubljansko univerzo ter Društvom slovensko-tajvanskega prijateljstva.

Osrednji del dneva sta predsednik SDS in predsednik Društva slovensko-tajvanskega prijateljstva prebila na obisku, ogledu in pogovorih v najpomembnejši tajvanski znanstveni ustanovi Chung-Shan Institute of Science & Technology (CSIST), ki ima letni proračun večji od 11 milijard ameriških dolarjev (nekoliko manj od letnega proračuna Slovenije) in ki se po znanstvenih dosežkih uvršča v sam svetovni vrh. Doseženi rezultati s področja informacijske tehnologije ter vesoljske in komunikacijske tehnike so izredni.

V petek, 18.2.2011, je slovenska delegacija prebila dan v tehnološkem parku Hsinchu Science Park, kamor je odpotovala s hitro železnico (do 320 km/h) in ki predstavlja enega od treh velikih generatorjev tajvanskega napredka. Hsinchu Science Park sestavljata dve veliki univerzi ter množica razvojnih laboratorijev in oddelkov ter proizvodnih kapacitet številnih podjetij, v katerih dela nekaj manj kot 140.000 zaposlenih. V letu 2010 so ustvarili skoraj 50 miljard ameriških dolarjev prihodka (približno toliko kot je slovenski letni BDP). Slovenski obiskovalci so se v pogovorih z vodstvom te institucije seznanili z njihovim razvojem, načinom financiranja in obdavčitve ter načrti za prihodnost. Nato so si v tehnološkem parku lahko ogledali tudi razstavo dosežkov na temo Zeleno bivalno okolje, ki predstavlja možnosti pametnega izkoriščanja obnovljivih virov energije v vsakdanjem delovnem in bivalnem okolju.

 
 
 
 
 

 
Postanite Član
Postanite član Društva slovensko – tajvanskega prijateljstva, izpolnite pristopno izjavo.
Vas zanima Tajvan? Preberite si nekaj osnovih podatkov o Tajvanu, kratek oris njegove zgodovine, najdete pa lahko tudi koristne naslove in povezave. Več
O Tajvanu